biografia

Joana Santamans (1977)

Joana Santamans neix a Barcelona, encara que va créixer a Esparreguera, a l’ombra de Montserrat. Actualment viu a Barcelona. L’artista va cursar els seus estudis de disseny i art a l’Escola Eina de Barcelona. Joana ha treballat en diversos estudis de disseny gràfic, fins que finalment s’ha establert pel seu compte, realitzant nombrosos encàrrecs d’imatge i pàgines web amb un gran interès i professionalitat, i amb gran autoexigència gràfica que fan dels seus treballs veritables obres úniques i personals. Aquesta actitud l’ha portat a desenvolupar una prometedora obra artística que abasta des de la pintura mural, el grafit i la il·lustració, fins a la pintura sobre tot tipus de suport.

No és partidària d’autodefinir-se, ja que creu que seria encasellar-se. A ella li interessa la pintura, el dibuix, la pintura sobre la fusta, ser la organitzadora d’instal·lacions, la il·lustració, els vídeos, dissenyar mobles il·lustrats… Ella prefereix ser definida pels seus seguidors, que cadascú tingui la seva pròpia opinió respecte la seva evolució artística.

A Joana, de petita, li agradava molt pintar. Segurament va continuar amb aquest interès cap a la pintura gràcies al suport i la llibertat que li atorgaven els seus pares, els quals permetien i engrescaven a la petita Joana a fer allò que més li agradava. També va tenir sort amb la seva escola d’infantesa, on es potenciava la creativitat.

Com ja hem dit, l’artista no només s’interessa per la pintura purament convencional, sinó que es mou per diferents disciplines, una d’elles, i que marcarà tota la seva obra, és el grafit. En la seva època d’estudiant de disseny gràfic, Joana es va trobar amb una espècie de grafit, totalment nous per a ella. Aquests grafits eren, principalment, il·lustracions sobre paper enganxats per la ciutat, els quals la varen meravellar. Possiblement aquest descobriment va dur a Joana a pintar sobre fustes que trobava pel carrer. En un principi era un joc, de mica en mica es convertiria en la seva passió.

Després d’un temps treballant dins el món del disseny gràfic, Joana no es sentia completament satisfeta, i d’un dia per l’altre va decidir marxar a Londres. Londres era una ciutat que ja li havia cridat l’atenció amb anterioritat i va ser en aquesta gran ciutat on va trobar noves experiències i va poder relacionar-se amb altres artistes. A Londres van tornar a florir aquells sentiments i ganes de pintar que tenia de petita. Realment, aquesta ciutat va ajudar a fer-la una noia forta i segura, personal i artísticament.

Satisfeta d’aquesta vivència, Joana va decidir enfocar la seva vida cap a una altra gran ciutat, Nova York, on va quedar fascinada pels gratacels. Aquesta ciutat va ajudar-la a enriquir-se per dintre, a conèixer un nou món. Un altre experiència que li va donar força per seguir fent allò que més li agrada.

Llavors, la infantesa als peus de Montserrat i aquest contacte i experiències amb grans ciutats – Barcelona, Londres o Nova York –, han fet de l’obra de Joana Santamans una dualitat entre cosmopolitisme i ruralisme, una interessant relació que serà la seva màxima senya de identitat.

Ella mateixa ha afirmat que es va dedicar al món del disseny gràfic perquè creia que si triava el camí del art es moriria de gana. Realment, fins al moment, s’ha guanyat la vida i ha gaudit fent el que li agrada. A dia d’avui combina treballs de disseny gràfic amb la seva obra personal.

Webliografia:

https://vimeo.com/39500829

A.P/C.A.

  

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s