obres

L’obra de Joana Santamans està molt influenciada per les seves experiències vitals. El seu treball realment expressa una mena de vincle entre naturalesa i ciutat, allò cosmopolita i allò rural. Una relació a priori contradictòria, però que encaixa perfectament a partir de l’argument artístic que se’ns presenta. Podríem veure en l’obra de Joana una mena d’autoretrat, on la natura seria l’interior, el record d’infantesa, i, les grans ciutats i l’esforç del treball la façana, allò que durant els anys ha anat adquirint, on trobem a gent de tot el món, experiències i cultura. Una dualitat agradable i interessant.

La seva obra té una voluntat de transmetre positivisme i alegria de la vida. Vol representar una connexió d’unió, fent veure així que, per exemple, l’home i la natura estan units, que les coses tenen un sentit. Hi ha una gran importància en el tractat i finalització en l’obra i no tant el tema. Els colors, la composició, l’espai i el traç són els principals protagonistes.

La forma de treballar de Joana no és gens conceptual. Els seus treballs no són preconcebuts, si no que sorgeixen sols. A partir d’una fotografia o un instant, li apareixen idees, amb uns colors i suports determinats. El seu treball es complementa amb el gran interès que té en la composició i la bellesa. Per aconseguir aquestes composicions juga amb les textures i li agrada experimentar amb diferents materials. Potser en el material està l’essència innovadora i interessant de la seva obra, per exemple, els imprescindibles són els acrílics, el retolador o la fusta.

La obra escollida de Joana és una instal·lació, La caseta dels somnis. Es tracta d’una animació realitzada amb el mobiliari pintat que es va fer per una instal·lació en motiu del festival LOLA 2009 a Esparreguera (festival de teatre en petit format). L’animació es va presentar per primer cop a Barcelona, a la Galeria Il·lacions el 23 de febrer de 2012.

La caseta de somnis (2012)
Fotografia, edició i muntatge: Rubén León
Audio: Juanjo Montañés

Una artista, un vídeo, un món. Un resum de tot allò que trobarem en aquest ambiciós i preciós projecte. Dins d’aquest petit món on tot allò és possible, l’artista ens endinsa dins d’un espai entre el fantàstic i la natura, dos conceptes que no deixen d’estar presents durant tot el vídeo.

Una noia curiosa, amb vestimenta simpàtica i acolorida, mira pel pany d’una porta, atreta pel que hi passa a l’altre cantó, observa amb curiositat. Tot mirant hi observa dues cadires, una taula i en aquesta una cafetera juntament amb una tassa.  A partir d’aquí, la noia (la pròpia Joana) entra dins l’estança, el continu moviment d’objectes i de la protagonista no deixa d’estar present en cap moment. Aquesta activitat continua de tots els elements, juntament amb la música i sons, traslladen a l’espectador cap a un món fantàstic i imaginari. Apareixen diferents escenaris dins del vídeo, la sala inicial, el bosc i la platja. En tot moment elements naturals i els elements de creació humana no deixen d’estar relacionats: en el moment en què la protagonista es troba en l’estança principal, apareixen objectes quotidians com tasses,  cadires o una taula que estan il·lustrats per elements de la natura com formigues o vegetació. Però quan es canvia d’escenari i es centra en un espai més natural com ara el bosc, no deixen de ser visibles entre la natura objectes com les cadires, la taula, tassa o cafetera. Per tant es pot entendre que en aquest món imaginari i fantàstic que es pot veure a través de la caseta de somnis la natura en forma una part molt important, part que ens transmet certa llibertat i certa fantasia dins d’aquest món cada vegada més capitalitzat.

Llavors, creiem que la Joana Santamans en aquest projecte ens evoca la seva infantesa a Esparreguera, un poblet rural als peus de Montserrat, on la natura sempre estava present. Però introduint objectes de la vida quotidiana banalitza aquesta natura i la trasllada al món real, un món humanitzat. A La caseta dels somnis trobem a una Joana en estat pur, on il·lustració, natura i innocència es donen de la mà per representar un món utòpic, on la llibertat regna per sobre de tot.

A.P/C.A.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s