obres

Des dels 14 anys la tècnica utilitzada per la Paula era la pintura a l’oli i la il·lustració quedava reservada a un segon pla, era com un passatemps que l’ajudava a desconnectar de la seva rutina. La valenciana il·lustrava com a diversió, per gaudi propi i sense cap mena de pretensió. Mica en mica s’adonava que cada vegada passava més temps amb el llapis i el bolígraf a la mà, així que va decidir passar-se definitivament a la il·lustració que d’altra banda s’adaptava molt millor al que ella buscava: quelcom fresc i immediat. Tot i així i amb el pas del temps i l’experiència, les seves il·lustracions cada vegada contenen més pintura, deixant en un segon pla l’ús de la línia que era la principal protagonista de les seves peces. Una vegada treballada i perfeccionada aquesta línia, la Paula Bonet començarà a introduir-hi noves tècniques i alhora, l’ús de nous materials. Actualment els materials estrella de la seva creació artística son el llapis, el bolígraf Pilot o UniPin i la tinta xina que combina amb pintura acrílica, aquarel·les o llapis de colors. Aquest introducció de la pintura en els seves il·lustracions portaran a la Paula a fer obres molt més pictòriques, meta de la seva creació.

Si una cosa és característica de l’obra de la Paula és el seu estil propi; les seves il·lustracions es caracteritzen per l’ús de colors vius i de línies. L’artista valenciana sempre remarca molt les línies i el traç deixa de ser definit per aconseguir l’efecte d’esbós. Pel que fa als colors, mai hi pot faltar el vermell, el que considera el seu color preferit i una de les característiques fetitxe de la seva obra. Una altra de les característiques principals de les seves il·lustracions és la representació constant de la figura femenina, majoritàriament noies. Aquesta característica flueix de forma natural ja que moltes de les seves peces son autoretrats o tenen connotacions autobiogràfiques, és per aquest motiu que li serà molt més fàcil la representació de figures del mateix sexe que ella. D’altra banda, el que també fa i ocupa bona part de la seva producció artística és la creació de figures que juguen entre la condició humana i animal creant així obres que s’apropen a l’hibridisme com veurem en alguns dels apartats d’aquesta exposició. Dibuixi el que dibuixi, les seves il·lustracions tenen sempre una característica àurea al seu voltant plegada d’innocència i feminitat que ens ha anat com anell al dit per exemplificar els inicis de la fundació de tota identitat: la infantesa. Obres que abracen l’esperit infantil que tothom vol preservar, obres que parlen de la llibertat, de la fantasia, de la innocència i dels contes, que formen part de la primera etapa de les nostres vides i que d’altra banda, seran claus per definir la nostra identitat. D’altra banda, obres gairebé híbrides ens ajudaran a il·lustrar els canvis d’identitat que podem experimentar segons les situacions i les etapes viscudes. Dones amb banyes de cérvol i amb cap d’ocell són alguns dels exemples que trobarem en unes obres plenes de fantasia que ressalten la idea de que la identitat és subjectiva i que evoluciona contínuament i sense pausa adoptant diferents punts de mira. La disfressa i la màscara també formaran part de la identitat i és que en l’apartat “Gèneres” la feminitat es ressaltarà de la mà del maquillatge. Amb el seu ús, ens col·loquem una màscara que ens ajuda a dissimular i ressaltar allò que creiem ens fa més bells. Amb això condicionem la nostra manera de ser i sobretot, de presentar-nos davant la societat. El maquillatge serveix d’excusa per plantar cara al món tot acabant de configurar com ens veuen els altres i com ens reconeixen. Amb ell ens transformem i adoptem identitats diverses que faran variar la opinió de qui ens mira i ens observa. Noies maquillant-se, en alguns cas acompanyades de frases que reforcen la seva identitat, fan palesa l’evolució i la visió egocèntrica de la nostra identitat.

La poesia i la literatura tenen un paper molt important a les seves il·lustracions. La Paula acostuma a acompanyar les seves figures amb fragments literaris que acaben de donar un sentit complet a les seves creacions; fragments de novel·les, de cançons o versos de poemes serveixen d’inspiració a l’artista valenciana. Un conjunt de característiques que conformen un estil únic per a una artista que té molt a dir.

M.F.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s