biografia

Tati Ayala (1989)

Tati Ayala neix l’estiu del 1989 a Puigpelat, un petit poble prop de Valls. No podem dir que creixi en un ambient artístic, però sí en una família que la convida a desenvolupar la creativitat i la imaginació ja des de ben petita. Potser per aquesta raó Tati no es considera una artista, sinó una noia com qualsevol altra que fa el que fa perquè li agrada i punt. Tati és una noia plena d’inquietuds i és quan dibuixa, escriu, fotografia o cus que aconsegueix exterioritzar sentiments o preocupacions. Pensa en l’art com un mitjà de connexió entre les persones, com una via d’expressió sana i lliure, com un espai particular on distreure’s i passar el temps sola.

Per altra banda, tampoc no li agrada que es parli d’ella com artista per les connotacions que la mateixa paraula implica. Tati veu en l’art una institució massa elitista, on regnen paràmetres que sovint s’apropen més als interessos comercials que als pròpiament artístics. Del món de l’art n’odia les crítiques destructives, les jerarquies d’excel·lència i qualitat, la desigualtat d’oportunitats i les lleis no escrites que s’apliquen per designar si una cosa mereix o no dur l’etiqueta “art”.  Tati pensa que l’art és quelcom massa subjectiu per cenyir-se a unes normes i que tots nosaltres, d’una manera o d’una altra, podem ser una mica artistes: “Per mi, cadascú de nosaltres té a dins un artista que anem fent créixer i decréixer al llarg del temps, i anem tacant els raconets de la nostra vida d’art, que sovint considero que no deixen de ser mostres de passió per allò que fem”.

Ja hem vist quina visió té Tati de l’art, però anem a conèixer-la una mica més a ella.

Tati Ayala cursa el batxillerat artístic per després iniciar el cicle formatiu d’Il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. Tanmateix, Tati és més partidària de l’aprenentatge a través de cursos específics, doncs pensa que és on de veritat tries quan, com i què vols estudiar. Avui es troba immersa en un curs de patchwork i pensa ja en el de la ceràmica, que serà el següent.

Per sobre de tot, però, Tati és una persona autodidacta. És donant un cop d’ull a la seva formació que evidencia com s’ha espavilat ella mateixa per créixer i anar més lluny. La formació de Tati es centra en la il·lustració, però les seves vies d’expressivitat no tenen fi. L’obra de Tati Ayala no es queda en el dibuix i la pintura, sinó que va més enllà; podríem definir-la com una artista polivalent, doncs no té por a l’hora de mesclar diferents vies d’expressió en una mateixa peça. Si creu que el dibuix no ho acaba de dir tot, hi afegeix la paraula o viceversa. Si el color no diu prou, juga amb les textures o el collage. Si el traç no és prou precís, dispara la càmera fotogràfica i deixa que l’atzar faci la resta. I és que l’obra de Tati Ayala no es pot acotar, no té límits i per ella totes les vies d’expressió són vàlides, no n’hi ha de millors o pitjors: “L’art és un mitjà de transmissió fantàstic i la recepta pot ser bona amb pocs o molts ingredients”.

Sens dubte, l’artista aconsellaria a Tati que es centrés en un camp per tal d’especialitzar-se i arribar a ser algú reconegut un dia. Però Tati no busca ser ningú, mata l’autor i sovint firma amb pseudònims per passar desapercebuda. La feina de Tati no té res a veure amb el món artístic, treballa per poder-se responsabilitzar dels costos que l’art li suposa i porta una vida similar a la de qualsevol altre noia de vint-i-tres anys.

Evidentment, seria feliç guanyant-se la vida com a fotògrafa o il·lustradora, però toca de peus a terra i sap que a dia d’avui és un somni complicat. A  més, prefereix fer art per vocació a que aquest es converteixi en un espai de rutina, presses i obligacions.

Webliografia:

www.tati-ayala.blogspot.com.es

M.I.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s