introducció

IdentitArt. Identitats en construcció sorgeix del projecte expositiu de l’assignatura “Historiografia i Metodologia” del Grau en Història de l’art de la Universitat de Girona, impartida per la prof. Lluïsa Faxedas.

Inicialment, després de valorar diverses propostes, vam escollir un seguit d’artistes dones joves emergents de diferents disciplines que treballen al voltant del concepte d’identitat. Tot seguit, ens vam organitzar en diversos grups de treball per tal de dur a terme les diverses tasques que implica tota exposició d’art: Catàleg i Textos, Comunicació i Difusió, i Producció. Per falta de pressupost, l’exhibició artística, que en un principi s’havia de mostrar en un espai físic, s’ha transformat en una exposició virtual a través d’un bloc a la xarxa: https://identitart.wordpress.com/. Aquesta alternativa innovadora permet que es puguin exposar obres d’artistes d’aquí i d’altres països, sense les complicacions del desplaçament de les obres. A més a més, també facilita la difusió de la nostra iniciativa, arribant a un públic més ampli i variat.

Avui dia, en el panorama del món contemporani, observem una dicotomia entre l’homogeneïtat del sistema politicoeconòmic i tecnòcrata i l’heterogeneïtat de la diversitat cultural de la nostra societat. Dins aquest context, creiem necessari reflexionar sobre com s’ha vist modificada la construcció de la identitat. L’individu, que considerava la seva personalitat –sota una visió romàntica– com a única, exclusiva, inherent, inamovible i permanent, ha viscut la dissolució d’aquests valors a favor de la instauració d’una identitat plural i dinàmica. D’aquesta manera, tenint en compte l’intercanvi cultural produït per moviments migratoris i facilitat per les noves tecnologies, hauríem de parlar d’identitats múltiples, mal·leables i fluïdes.

Per poder mostrar la complexitat que comporta la construcció de les identitats en la contemporaneïtat, hem estructurat el nostre projecte en quatre apartats. El primer bloc, Metamorfosis, està dedicat a la primera etapa de construcció identitària: la infància. Centrant-nos en el propi reconeixement de l’infant com a base de la personalitat, analitzarem el món dels somnis i l’inconscient des de la perspectiva dels contes. Seguidament, pel que fa al segon bloc, anomenat (Auto)retrats, ens basarem en el retrat i l’autoretrat com a recursos per explorar les diverses cares de la identitat. Gèneres, el tercer apartat, ens parla de la relació que s’estableix entre l’home i la dona en la societat que, juntament amb les problemàtiques de gènere, determina les identitats femenines. Finalment, a Alteritats, se’ns proposa reflexionar sobre la construcció de la identitat respecte a les diverses cultures i com l’intercanvi que caracteritza el nostre món implica xocs culturals i influències mútues.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s